日本料理は目で食べる。Japońskie potrawy je się oczami.
...A je się oczami dlatego, że charakterystyczną cechą kuchni japońskiej jest dbałość nie tylko o smak potrawy, ale też o jej wygląd. Z tego powodu przebywający w Japonii obcokrajowcy czują nieodpartą potrzebę fotografowania swoich posiłków.
Przez długi czas nie rozumiałam tej potrzeby - to jest, dopóki dopóty nie poszłam na obiad do stołówki na japońskiej uczelni.
Od prawej: kurczak na słodko, ziemniaki z kukurydzą, sałatka z tuńczykiem, pudding.
Gluten-free? :P
OdpowiedzUsuńP.
You bet it is ;)
OdpowiedzUsuńIza R.
A jaka potrawa wydała ci się najbardziej egzotyczna? Fajny blog - maracz
OdpowiedzUsuńTaka wyprawa to niezwykłe wyzwanie, ale też na pewno super przygoda.
OdpowiedzUsuńAż głodna się zrobiłam!:) Zazdroszę Tobie, że możesz smakować i delektować się Japońską kuchnia. Masz już swoją ulubioną potrawę? E.
OdpowiedzUsuń