środa, 26 lutego 2014

6. Kuchnia japońska I

Już w czasie pierwszego posiłku w Ise przypomniało mi się powiedzenie:

日本料理は目で食べる。Japońskie potrawy je się oczami.

...A je się oczami dlatego, że charakterystyczną cechą kuchni japońskiej jest dbałość nie tylko o smak potrawy, ale też o jej wygląd. Z tego powodu przebywający w Japonii obcokrajowcy czują nieodpartą potrzebę fotografowania swoich posiłków.


Przez długi czas nie rozumiałam tej potrzeby - to jest, dopóki dopóty nie poszłam na obiad do stołówki na japońskiej uczelni.

Od prawej: kurczak na słodko, ziemniaki z kukurydzą, sałatka z tuńczykiem, pudding.


5 komentarzy:

  1. A jaka potrawa wydała ci się najbardziej egzotyczna? Fajny blog - maracz

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka wyprawa to niezwykłe wyzwanie, ale też na pewno super przygoda.

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż głodna się zrobiłam!:) Zazdroszę Tobie, że możesz smakować i delektować się Japońską kuchnia. Masz już swoją ulubioną potrawę? E.

    OdpowiedzUsuń